Πόσες φορές άραγε δεν έχουμε σκεφτεί τη διαδικασία της υλοποίησης μίας σκηνής κατά την οποία εξιστορούνται γεγονότα που συνέβαιναν χρόνια πριν εμφανιστεί το φιλμ. Δεινόσαυροι, εδώ και χρόνια εξαφανισμένοι, επανέρχονται στη ζωή. Βυθισμένα πριν από δεκαετίες πλοία ταξιδεύουν και πάλι!
Συνήθως τα εύσημα για όσα καθιστούν την ύπαρξη των παραπάνω απίστευτων εικόνων δυνατή δίνονται στην ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης των υπολογιστών (computer graphics), γεγονός που όχι μόνο απλοποιεί στο έπακρο τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία, αλλά αγνοεί μία καθόλου ευκαταφρόνητη ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων οι οποίοι ουσιαστικά είναι εκείνοι που έκαναν τη δουλειά. Οι τεχνικές computer graphics σε συνδυασμό με πολλές άλλες μεθόδους χρησιμοποιούνται ευρέως για τη δημιουργία οπτικών εφέ σε κινηματογραφικές παραγωγές. Αλλά ο όρος «computer graphics» είναι ευρύς και καλύπτει μια μεγάλη γκάμα πολυμεσικών εφαρμογών και μεθόδων που αναπτύσσονται σε μία υπολογιστική μονάδα κατά την παραγωγή εικόνων και video.
Στο μοντάζ, χρησιμοποιείται μια τεχνική στην οποία οι πρώτου πλάνου και backround σκηνές «γυρίζονται» χωριστά και αργότερα τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη. Ορισμένες περιοχές του πρώτου πλάνου πρέπει να είναι διαφανείς για να φανεί η λεπτομέρεια του backround.(Εάν το πρώτο πλάνου γεμίζει ολόκληρη τη σκηνή, το backround δεν θα φαίνεται). Για αυτόν το λόγο, το αντικείμενο πρώτου πλάνου βιντεοσκοπείται συνήθως μπροστά σε μια ξεκάθαρη, χωρίς κανένα σημάδι άλλου χρώματος, μπλε οθόνη. Μια ιδιαίτερη σκιά του μπλε χρώματος, το Chroma Blue, χρησιμοποιείται για αυτόν το λόγο. (Το ανθρώπινο δέρμα δεν περιέχει αυτήν την σκιά του μπλε). Η μπλε περιοχή σβήνεται αργότερα και η καθίσταται διαφανής. Το backround μπορεί τώρα να παρουσιαστεί μέσω αυτής της κενής περιοχής.